Als iemand zijn eigen lichaam pijn doet

Als iemand zijn eigen lichaam pijn doet, is dat meestal omdat hij veel pijn vanbinnen heeft, in zijn hart. Het is meestal niet, omdat hij pijn prettig vindt of omdat hij dood wil gaan. Het is meestal juist zo, dat de pijn vanbinnen teveel is om aan te kunnen. Vaak vindt diegene het moeilijk om te praten over de pijn vanbinnen, bijvoorbeeld omdat hij er geen woorden voor heeft. Door zijn eigen lichaam pijn te doen, voelt hij zich eventjes anders, en dat voelt voor hem vaak hard nodig. Daarna voelt hij zich vaak naar en komen de gevoelens van de pijn vanbinnen, ook weer. Zo begint het telkens van voren af aan.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zijn eigen lichaam pijn doet.
Bijvoorbeeld omdat het allemaal teveel wordt, en hij het af moet reageren.
Of omdat hij verdriet heeft waarvoor hij geen troost kan vinden, en hij zo zichzelf daarna kan troosten en verzorgen.
Of omdat er nare dingen zijn gebeurd, waaraan hij niks kon veranderen, en hij op deze manier het gevoel heeft, zelf baas te kunnen zijn over de pijn.
Het kan ook zijn, omdat er dingen zijn gebeurd waardoor hij zich vies en vuil is gaan voelen, en hij van dat gevoel van vuiligheid af wil.
Of dat hij zoveel pijn vanbinnen heeft, dat hij bijna niets meer voelt, en hij zo toch iets kan voelen.
Of juist, dat hij zoveel pijn en verdriet voelt, dat hij die pijn vanbinnen eventjes kan verdoven door zijn eigen lichaam pijn te doen.
Het kan ook zijn, omdat hij zich heel slecht voelt, of schuldgevoelens heeft, en op deze manier zichzelf wil straffen.
Of, omdat hij niet weet hoe hij kan laten merken dat hij pijn vanbinnen heeft, en dat het er toch uitkomt, langs deze weg.
Al met al zijn er een heleboel verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat iemand zijn eigen lichaam pijn doet. Er kunnen ook wel redenen zijn nog, die niet hier genoemd staan, want dat is voor iedereen anders.

Het is altijd belangrijk om iemand die zijn eigen lichaam pijn doet, serieus te nemen. En als jij jouw eigen lichaam pijn doet, is het belangrijk om jezelf serieus te nemen. Als je je eigen lichaam pijn doet, helpt dat eventjes, maar je hart heeft iemand nodig (in de eerste plaats heeft het jouzelf nodig) die luistert naar de pijn vanbinnen.

Er zijn andere manieren te vinden, waarop je ook met de pijn vanbinnen kunt omgaan. Het kan best eventjes zoeken zijn naar een manier die bij jou past. Dat gaat stapje voor stapje – het is een verandering die een poosje duurt.

Welke dingen zou je kunnen proberen?
Je kunt een tekening maken, geeft niet als die niet mooi is – het gaat erom dat het laat zien hoe jij je voelt.
Of een stevige wandeling gaan maken om af te reageren en je gedachten op iets anders te richten.
Je kunt ook schrijven over je gevoelens, of proberen woorden te geven aan je gedachten en die op papier te zetten.
Ook kun je een collage gaan maken en plaatjes uit oude tijdschriften knippen en die op een vel papier plakken. Als je A4 papier neemt, kun je het in doorzichtige hoezen bewaren in een map. Zo ben je met je hoofd en allebei je handen bezig, en dat kan helpen om niet je lichaam pijn te doen.
Als je een flashback hebt, probeer dan om je omgeving te beschrijven, gewoon wat je ziet, hoort en voelt, net zo lang tot je weer in het hier en nu bent. En daarna een kop thee voor jezelf maken om eventjes tot rust te komen. Dat helpt nog beter tegen herbelevingen dan wanneer je je lichaam pijn doet!
Dit zijn zomaar wat ideetjes om mee te beginnen. Ik hoop dat ze je op weg helpen om een of meer dingen te vinden die werken voor jou.

Hoe meer je leert om op een andere manier met de dingen om te gaan, des te beter zal het lukken om niet meer je lichaam pijn te doen. Het kan een lang en moeilijk proces zijn, waarin je geduld nodig hebt en tijd. Maar als je dit wilt veranderen, zal het je uiteindelijk lukken, dat weet ik heel zeker.

Een overlevende