Steun voor Overlevenden

Steun voor overlevenden van ritueel misbruik

Als je wilt, kun je hier luisteren naar een lied van Marlou van Essen, Daughters of Eve, geschreven voor en geïnspireerd door meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn (geweest) van onrecht, lijden en geweld. Het is een confronterend lied, en tegelijk wil het Hoop geven en vertellen van de waarde die ieder mens heeft in Gods ogen. Dit lied is met toestemming van Marlou van Essen onderdeel van deze website. De tekst van het lied kun je hier lezen.

Veelgestelde vragen
Gedicht
Traan

 

Allereerst wil ik mijn bewondering uitspreken dat je naar deze website bent gekomen, want het betekent dat je niet meer alleen wilt zijn met alles wat je hebt meegemaakt. Je wilt, misschien nog heel voorzichtig, uit het verborgene komen. Daar is moed voor nodig!

Zo graag zou ik willen dat je hier geborgenheid en troost vindt, een stukje veiligheid…


Misschien heb je nog heel veel vragen en waarschijnlijk ken je heel veel angst. Ik wil je aanmoedigen om die dingen te lezen
waar je behoefte aan hebt en mijn hoop is dat je
erkenning zult vinden en dat je misschien antwoorden zult vinden.

Als je contact zoekt met lotgenoten, of als je dingen wilt delen met anderen, dan kun je naar het message board gaan en een berichtje posten.
Er is hier niet alleen ruimte voor volwassen delen, maar ook voor kleintjes en tieners. Op het message board mogen jullie allemaal schrijven en iets van je laten horen.

Er is een pagina met gedichten, geschreven door overlevenden, en een pagina met kunstwerken, die je kunt bekijken. Zorg er wel voor dat je veilig bent en dat er misschien iemand bij je in de buurt is bij wie je terecht kunt als dat nodig mocht zijn.

Zo graag wil ik aan jullie doorgeven dat de Here Jezus altijd van je houdt en je nooit zal afwijzen. Ook al voel je je nog zo slecht, Hij neemt je aan en Zijn liefde gaat naar jou uit. Misschien heb je nog heel veel strijd en voel je je alleen en bang. Dan zijn er geen makkelijke antwoorden, maar ik mag je wel zeggen dat de eeuwige armen van God onder je zijn en Hij zal je altijd vasthouden. Zijn liefde zal uiteindelijk alle angst en duisternis overwinnen.
Geef het nooit op. Je bent heel waardevol.

Klik hier om terug te gaan naar het begin.


Veelgestelde vragen:

* Hoe kan ik God nog vertrouwen?

Veel overlevenden worstelen met de vraag waarom God hen niet te hulp kwam ten tijde van het misbruik. Op deze vraag zijn geen gemakkelijke antwoorden te geven. Ik wil je zeggen dat God je vraag begrijpt en dat Hij weet hoe belangrijk het voor je is. Wanneer je als overlevende verlangt naar een relatie met God en ook die stap hebt genomen om je hart voor Hem open te stellen, dan mag je weten dat je met al je vragen bij Hem mag komen. Hij zal je nooit afwijzen. En Hij wil je ook antwoorden. Dat gaat vaak dwars door de worsteling heen. Je boosheid en wantrouwen, voortkomend uit de pijn die jou is aangedaan, mag je ook uiten naar God toe. Het uiten van deze emoties zal je helpen om de herinneringen onder ogen te gaan zien die ten grondslag liggen aan je boosheid en wantrouwen naar God toe. Wees altijd eerlijk tegen Hem over alles wat je voelt. Je mag bij Hem komen zoals je bent. En in je relatie met Hem zullen er antwoorden komen op je vragen en zal je Hem leren kennen zoals Hij is, een betrouwbare God van troost, liefde en waarheid. Vertrouwen in God (en in goede mensen) moet groeien en misschien gaat dat heel langzaam, omdat je vertrouwen zo ernstig beschadigd is. Dat moet hersteld worden. En vaak moet daar veel angst voor overwonnen worden. Maar als je het een eerlijke kans geeft, is het mogelijk. Elke nieuwe stap begint met een keuze. Zo is het ook met vertrouwen. Ook al durf je het nog niet, je kunt wel een keuze maken om het te willen durven. Dat is de eerste stap.


* Hoe kon ik het misbruik vergeten?

Op deze website is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Ik zal hier dan ook niet verder ingaan op de ‘technische’ kant hiervan. Maar ik wil je wel zeggen dat het helemaal niet gek is als je je herinneringen kwijt bent (geweest) of als je DIS hebt. Dat betekent alleen maar dat je erg hebt geleden en dat het lijden zo overweldigend was dat je moest dissociëren om te kunnen overleven, weggaan van die pijn, weggaan van jezelf. Je geest heeft de trauma’s afgesplitst van je bewustzijn, zodat je toch verder kon leven, maar zonder de herinneringen aan deze nare gebeurtenissen. Dat is niet gek. Jij bent niet gek! Maar je mag leren terugkomen bij jezelf, jezelf weer terugvinden. Je mag er zijn en je bent waardevol. En als je herinneringen en emoties over wat jou is aangedaan, naar boven komen, dan mag je weten dat er herstel mogelijk is. Stapje voor stapje……Geef het niet op!

Ik wil je in dit proces heel veel sterkte en doorzettingsvermogen wensen en de zegen van de Here God.

Klik hier om terug te gaan naar het begin.


Gedicht


‘Angsthaas’

Het is een mooie dag
en ik waag me op straat
‘k Ben nu eens niet van slag
Ik hoop maar dat het gaat
want vaak ben ik bang
al weet ik niet waarvoor
Ik heb het al zo lang
alsof het bij me hoort

Ik schrik van ieder geluid
gewoon een stem of een fiets
W
at het is maakt niet uit
ik schrik al van niets
De mensen om me heen?
Die geven er niet om

Zo’n angsthaas als ik
is alleen maar stom

Ik zou best anders willen
want mijn leven is een hel
In een winkel moet ik soms al gillen
Nou, dan weet je het wel
Toch ben ik niet zo geboren
God heeft me anders gemaakt
Misschien ben ik onderweg iets verloren
of in m’n hart geraakt…

Deze tekst is geschreven door Ton van Mourik en is te vinden op de cd “Uit de wind” van de gelegenheidsformatie Wij, een aantal Nederlandse artiesten die songs hebben gemaakt over vaak verzwegen onderwerpen als seksueel geweld en andere traumatische ervaringen. Als je een fragment van ‘Angsthaas’ wilt beluisteren, of van één van zijn andere songs, dan kun je op zijn site, www.tonvanmourik.com, op de link ‘Muziek’ klikken.
Voor meer informatie en bestellingen kun je ook mailen naar: info@tonvanmourik.com

Klik hier om terug te gaan naar het begin.

 

Traan


Met deze traan willen wij onze steun uiten aan alle kinderen die mishandeld en misbruikt worden. Deze traan is het symbool voor de wanhopige en eenzame tranen die deze kinderen in stilte huilen, als ze zwijgend ondergaan wat hen door anderen wordt aangedaan.

Voor meer informatie: The teardrop project.

 

Klik hier om terug te gaan naar het begin.